Pajkice: Kakšen material je najboljši? 🤔

Si se tudi ti že večkrat spraševala, kakšen material pajkic izbrati? Mene je to vprašanje mučilo vsakič, ko sem kupovala ta kos oblačil - pa naj je šlo za športne pajkice, pajkice za fitnes, pajkice za oblikovanje postave ali pa pajkice z visokim pasom. Vedno mi je bilo bistveno udobje, pri katerem ogromno vlogo igra prav material. Zdaj mi je končno uspelo najti zame popolno sestavo - te zanima, katera je?

Še danes se dobro spomnim svojih prvih pajkic, ki sem jih nosila v osnovni šoli. Bile so živo oranžne in (kot se je spodobilo za modo 90. let) narejene iz tistega, vsem znanega, svetlečega materiala. Verjamem, da bi jih, če bi dobro pobrskala v naši kletni omari, skoraj gotovo še našla, nosila pa mogoče z nekaj manj veselja, kot takrat. 

Ravno ta svetleč material, za katerega sedaj vem, da je poliester, pooseblja vse, kar pri pajkicah naravnost sovražim. Material, ki ne diha, pod katerim švicam kot nora in mi je po vrhu vsega tudi precej neudoben. Kako komurkoli ugajajo take pajkice, bo zame večna uganka, zato mi je bilo pri kovanju idej za Bestike najpomembnejšo vlogo igrala ravno izbira materiala.

Ženske pajkice, ki sem jih imela v mislih, so morale biti zračne, raztegljive, ne pretanke, hkrati pa sem jih želela uporabljati za vse. Kar 4 različni vzorci so šli čez moje roke, preden sem končno rekla - TO JE TO! Magična sestava, ki jo obožujem, je kombinacija najlonskih in elastinskih vlaken, ki so kot naročena za pajkice za oblikovanje postave. 

Ampak v čem je sploh razlika med poliestrskimi (ki mi niso všeč) in najlonskimi vlakni? 🤔

Najlonska vlakna so v primerjavi s poliestrskimi bolj mehka, a hkrati močna in trpežna ter odporna na poškodbe. Najlon zaradi izjemne elastičnosti prav tako bolje obdrži svojo obliko (tudi pri raztegovanju), zato se ti bodo pajkice iz najlona vedno prilegale kot ulite.

Najlon je odlična izbira za športne pajkice in pajkice za fitnes, saj diha in hitro vpija znoj. Dodaten plus dobi tudi pri hribolazkah, ki ga obožujejo, saj je vodoodbojen in ne premoči tako hitro, kot na primer klasičen bombaž.


Bestike so zasnovane na bazi najlonskih vlaken z dodatkom elastina.

Poliestrska vlakna so za razliko od najlonskih manj elastična in manj vzdržljiva, hkrati pa tudi manj prijetna za nošenje zaradi svoje slabe zračnosti. V primerjavi z najlonom je poliester prav tako vodoodbojen, zato velikokrat tvori športne in fitnes legice.

V končni fazi pa je material, ki ga izbereš za svoje pajkice ali legice, predvsem stvar osebne preference. Poleg prej omenjenih, obstaja še cel kopica drugih materialov - vse od klasičnega bombaža do lycre. 
Nekaj, kar meni ni po godu, nekdo drug morda obožuje. 😉 Zato me zdaj firbca - kateri material pajkic pa prisegaš ti? Zapiši v komentar. 🤗
Napiši komentar

Upoštevaj, da je treba komentarje pred objavo odobriti